top of page

Hielprik en gehoortest

Neonatale screening

Hielprik

Als jullie kindje 72 uur oud is, kan de hielprik gedaan worden. Met een kleine prik wordt bloed afgenomen uit de hiel van jullie baby en op een kaart gedruppeld. In totaal kan op 26 ziekten gecontroleerd worden. Dit zijn ziekten die niet met de NIPT of echo's te vinden zijn. 

De ziekten die de hielprik opspoort, zijn bijna altijd erfelijk. Vaak is de oorzaak dat beide ouders drager zijn van de ziekte. Dit is in families meestal niet bekend, omdat je van drager zijn niets merkt. Jullie moeten dan denken aan stofwisselingsziekten, hormoonstoornissen, erfelijke bloedarmoede, taaislijmziekte, immuunziekten en spierziekten. Door een vroege opsporing kan tijdig behandeling gestart worden. Ik voer de hielprik zelf uit nadat ik deze met jullie heb besproken. 


Gehoortest 

Vanaf dat jullie kindje 96 uur oud is, kan de gehoortest gedaan worden waarbij gekeken wordt of er gehoorverlies is. Het is belangrijk om dit vroeg te weten, omdat slecht horen ook het leren praten moeilijker maakt. Om de gehoortest uit te voeren, komt een medewerkster van het consultatiebureau bij jullie thuis. Jullie kind krijgt een klein dopje in het oor. Hier komen zachte geluidjes uit. Het onderzoek doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. De meeste kinderen slapen gewoon door tijdens de gehoortest.

Soms gebeurt het dat jullie kindje de eerste keer zakt voor de gehoortest, bijvoorbeeld als hij of zij verkouden is. In dat geval wordt de test nogmaals gedaan een paar dagen later. 


Hielprik en gehoortest: De kliniek
bottom of page