top of page

Keizersnede

Bij een keizersnede wordt je kindje door middel van een buikoperatie geboren. Een keizersnede is een grote operatie en wordt niet zomaar gedaan. Vrouwen die een keizersnede gehad hebben, kunnen soms het gevoel krijgen dat ze gefaald hebben. Dit is absoluut niet nodig, want een keizersnede is wel degelijk een bevalling en het is net zo knap om deze operatie te ondergaan als vaginaal bevallen. 


Soms wordt in de zwangerschap al besloten om via een keizersnede te bevallen. Bijvoorbeeld als jullie kindje in stuit ligt of wanneer je eerder een keizersnede hebt gehad en daar nu opnieuw voor kiest. In beide gevallen krijgen jullie een afspraak in het ziekenhuis om van te voren alles goed door te spreken. Als je een keizersnede krijgt, neemt het ziekenhuis de zorg tijdelijk over (meestal vanaf 36 weken, maar het hangt van de reden voor de keizersnede af). Ik zie jullie dan weer in het kraambed. 


Het kan ook zijn dat er met spoed gekozen wordt voor een keizersnede. Dit gebeurd wanneer er een acuut gevaar voor jou of de baby is en de baby zo snel mogelijk geboren moet worden. Een andere situatie met minder spoed is wanneer je weeën hebt, maar je ontsluiting stagneert. In eerste instantie zal dan in overleg met jullie eerst op andere manieren geprobeerd worden meer ontsluiting te krijgen. Een keizersnede is dan een laatste optie om de baby geboren te laten worden. 

Als je een keizersnede hebt gehad, blijf je nog een paar dagen in het ziekenhuis. Ik kom dan uiteraard langs om jullie te feliciteren. Zodra jullie naar huis mogen word ik weer verantwoordelijk en kom ik de dag na thuiskomst langs voor de eerste controles. De kraamzorg zal jullie verder ondersteunen in de verzorging van jullie baby gedurende de eerste week. Het herstellen van een keizersnede kan best tegenvallen en duurt over het algemeen langer dan bij een vaginale bevalling. Je eigen grenzen aanvoelen en hier niet overheen gaan is extra belangrijk. 


Keizersnede: De kliniek
bottom of page