top of page

Belinstructies rondom de bevalling

Deze belinstructies zijn voor als je tussen de 37-42 weken zwanger bent. Merk je onderstaande punten op voor deze termijn dan moet je altijd bellen! 

Telefoonnummer: 06 - 477 284 83

Belinstructies: Tekst

Belinstructies bij een eerste kindje

Twijfel 

Wanneer jij of je partner twijfelt over een situatie, dan mogen jullie altijd bellen. 


Weeën 

Wanneer je bevalling start met weeën, zullen deze in het begin vaak nog onregelmatig zijn. Probeer nog niet gelijk te gaan timen, maar zoek afleiding. Bel mij in ieder geval wanneer je weeën één uur lang elke 3 a 4 minuten komen en 60 seconden aanhouden. Dit zijn weeën die je actief moet wegzuchten. 


Gebroken vliezen 

Als je vliezen breken, is het belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Als het helder van kleur is (kleurloos of licht roze) en het kindje is voldoende ingedaald dan hoef je niet gelijk te bellen. Als het in de nacht gebeurd bel je mij in ieder geval in de ochtend. Gebeurd het overdag, laat het mij dan wel weten. 


Als het vruchtwater bruin of groen van kleur is of het kindje was bij de laatste controle nog niet ingedaald dan dien je mij wel gelijk te bellen. 


Vaginaal bloedverlies 

Een klein beetje vaginaal bloedverlies bij het verliezen van de slijmprop of het hebben van weeën is normaal. Als het stolsels zijn of de hoeveelheid van een menstruatie, dan wil ik het altijd weten. 

Belinstructies: De kliniek

Belinstructies bij een tweede of derde kindje

Twijfel 

Wanneer jij of je partner twijfelt over een situatie, dan mogen jullie altijd bellen. 

Weeën 

Anders dan bij een eerste kindje kan het zo zijn dat de weeën soms wel in kracht toenemen, maar nog onregelmatig blijven. Bel mij in ieder geval wanneer je weeën elke 5 minuten komen en tussen de 30 en 60 seconden duren of wanneer je merkt dat de kracht toeneemt en je ze actief moet gaan wegzuchten. 


Gebroken vliezen 

Als je vliezen breken is het belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Als het helder van kleur is (kleurloos of licht roze) en het kindje is voldoende ingedaald dan hoef je niet gelijk te bellen. Als het in de nacht gebeurd bel je mij in ieder geval in de ochtend. Gebeurd het overdag, laat het mij dan wel weten. 


Als het vruchtwater bruin of groen van kleur is of het kindje was bij de laatste controle nog niet ingedaald dan dien je mij wel gelijk te bellen. 


Vaginaal bloedverlies 

Een klein beetje vaginaal bloedverlies bij het verliezen van de slijmprop of het hebben van weeën is normaal. Als het stolsels zijn of de hoeveelheid van een menstruatie, dan wil ik het altijd weten. 

Belinstructies: De kliniek
bottom of page