top of page

Een miskraam

Buikpijn en bloedverlies is iets wat geen enkele zwangere wil voelen en krijgen. Toch hoeft dit niet gelijk te betekenen dat je een miskraam krijgt. Buikpijn kan ook met de groei van je baarmoeder te maken hebben en bloedverlies met de innesteling of een kleine bloeding afkomstig van je baarmoedermond. Wanneer je krampen in combinatie met bloedverlies ter hoeveelheid van een menstruatie krijgt, kan het wel duiden op een miskraam. Soms zijn er helemaal geen voortekenen, je voelt je in alles zwanger, maar komt voor een echo en dan blijkt het hartje niet te kloppen. Dit heet een missed abortion. 


Een miskraam komt helaas bij 10-15% van de koppels voor en kan ongeacht de termijn waarop dit gebeurd erg emotioneel zijn. Jullie kunnen verdriet om het verlies van de zwangerschap hebben, maar ook schuldgevoelens krijgen. Het kan zijn dat je met vragen zit als 'had het voorkomen kunnen worden?' of 'heb ik iets verkeerds gedaan?'. In het merendeel van de situaties is het antwoord op die vragen: nee.


Het ontwikkelen van een heel nieuw mensje is een ontzettend complex proces. Vanuit een eicel en zaadcel moeten zich miljarden cellen gaan ontwikkelen elk met hun eigen functie. In dit proces kan een fout ontstaan waarbij de natuur in een vroeg stadium besluit het vruchtje niet door te laten groeien, omdat het niet levensvatbaar is. Dat hoeft het verdriet niet minder groot te maken. 

Een miskraam kan spontaan op gang komen, maar je kan er ook voor kiezen om bij een missed abortion de miskraam op te wekken of een curettage te ondergaan. Hiervoor moet ik jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis waar alle opties uitvoerig met jullie besproken worden.

Na 1 miskraam is de kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet vergroot. Na 2 miskramen is de kans op nog een miskraam 25% en bij 3 miskramen 35%. Jullie kunnen ervoor kiezen om na 2 miskramen onderzoek te laten doen naar een mogelijke oorzaak. Helaas wordt dit maar bij 15% van de koppels gevonden.  

Begeleiding

Omdat een miskraam emotioneel kan zijn voor jullie, vinden we het belangrijk om jullie hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Voor de ene cliënt zal dat een enkel telefoontje zijn, bij een ander koppel meerdere huisbezoeken. We stemmen samen met jullie af waar de behoefte ligt. Wel bellen we altijd een aantal weken na de miskraam nogmaals op om te vragen hoe het lichamelijk en emotioneel gaat. 

Miskraam: De kliniek
bottom of page