top of page
Image by Kelly Sikkema
Echo's: Afbeelding

Echo's

Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende echo's aangeboden. Alle echo's die op medische indicatie gemaakt worden, worden door de zorgverzekering vergoed. De medische echo's worden gemaakt door echocentrum In Zwang in Gouda en voor alle echo's geldt dat ze niet verplicht zijn om te doen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat geen enkele echo alle mogelijke afwijkingen kan uitsluiten. 

Standaard echo

Termijnecho 

Deze echo wordt gedaan tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Er wordt berekend wat de uitgerekende datum is en in grote lijnen gekeken of er bijzonderheden te zien zijn bij jullie kindje en je baarmoeder. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekering. 


Echo's op indicatie

Vroege echo

Soms is er een reden om al rond 7 a 8 weken zwangerschap een echo te maken, bijvoorbeeld als jullie een miskraam hebben gehad in het verleden. Op deze echo zal gekeken worden of het vruchtje op de juiste plek ingenesteld is en of er een hartje klopt. Het kan zijn dat dit een vaginale echo is als het beeld onvoldoende is uitwendig. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekering. 


Groeiecho's 

Mocht je eerder een groter of juist kleiner kindje gekregen hebben of twijfel ik over de groei van dit kindje, dan kan ik je doorverwijzen voor groeiecho's. Deze echo's vinden over het algemeen plaats bij 32 en 36 weken zwangerschap. Deze echo's worden vergoed door je zorgverzekering.  

Liggingsecho 

Soms kan het fijn zijn om een liggingsecho te maken bij ongeveer 36 weken. Bijvoorbeeld als er twijfel is over de ligging van de baby (stuitligging of dwarsligging). Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekering. 

Optioneel

Vroege echo 

Als er geen medische indicatie is om een echo te maken rond 7 a 8 weken, kun je ervoor kiezen om op eigen kosten een vroege echo te laten maken. Op deze echo zie je of het hartje klopt. Mogelijk is dit een vaginale echo als het beeld uitwendig niet goed is. 

13-weken echo 

Deze echo is onderdeel van de prenatale screening en wordt gedaan tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Er zal uitgebreid gekeken worden of er bijzonderheden te zien zijn bij jullie kindje. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekering. 

Geslachtsbepaling

Vanaf 16 weken kan met een redelijk grote zekerheid vastgesteld worden wat het geslacht is van jullie kindje. Middels deze echo kunnen jullie hier achter komen. Deze echo kunnen jullie zelf inplannen bij een echocentrum en dienen jullie ook zelf te betalen. 

20-weken echo 

Ook deze echo is onderdeel van de prenatale screening en wordt gedaan tussen de 18+0 en 21+0 weken zwangerschap. Hierbij wordt jullie kindje (opnieuw) uitgebreid nagekeken en wordt er gekeken waar de placenta ligt. Het is een medische echo en geen geslachtsbepaling. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekering.  

2D of 3D echo

Als je het leuk vindt om in de zwangerschap even te spieken naar jullie kindje kan je kiezen voor een 2D of 3D echo. Deze echo's zijn leuk om te maken tot een termijn van ongeveer 32 weken. Hierna gaat jullie kindje indalen en kan het zijn dat het beeld niet meer zo mooi is. Deze echo(s) worden niet vergoed door je zorgverzekering. 

Voor de tarieven van InZwang voor de optionele echo's kun je hier kijken. Natuurlijk kun je zelf ook kijken naar pretecho bureaus. 

Echo's: De kliniek
bottom of page