De kraamperiode
De eerste 6 weken na de bevalling
Na de bevalling breekt de kraamtijd aan. Een tijd waar jullie al die maanden naartoe geleefd hebben en kunnen starten met het leren kennen van jullie kindje. De eerste 8 tot 10 dagen krijgen jullie ondersteuning van een kraamverzorgster. Zij zal jullie helpen met de verzorging van jullie kindje en doet controles bij jou en jullie baby, zoals je temperatuur en pols meten, de hoogte van je baarmoeder voelen en eventuele hechtingen bekijken. Ze zal jullie baby wegen en regelmatig zijn of haar temperatuur controleren.
Wij komen in de eerste 1,5 week minimaal 3 keer langs om te bespreken hoe het met jullie gaat, zowel lichamelijk als emotioneel en doe de hielprik (meer informatie hierover vind je hier). Heel veel ouders geven aan dat ze de kraamtijd zwaarder vinden dan van te voren gedacht. Jij bent lichamelijk aan het herstellen van de bevalling en de hormonen gieren nog door je lichaam. Daarbij hebben jullie beiden gebroken nachten wat vermoeidheid geeft. Het is heel normaal als jullie niet gelijk op de welbekende roze wolk zitten, dat moet soms groeien en zeker niet iets om je gelijk zorgen over te maken.
Wij zijn tot 10 dagen na de bevalling verantwoordelijk voor jullie baby, daarna neemt het consultatiebureau het over. Zij zullen in de kraamweek contact met jullie opnemen voor de gehoortest (meer daarover lees je hier) en intake van de jeugdverpleegkundige. De eerste 6 weken na de bevalling blijven wij verantwoordelijk voor jou, hierna neemt de huisarts de zorg over. Er zijn een aantal situaties waarin we graag willen dat je belt. Deze staan hieronder genoemd.
Wanneer bellen? (baby tot 10 dagen na de geboorte)
Wanneer je twijfelt;
Temperatuur lager dan 36,5 graden of hoger dan 37,5 graden;
Twijfel over de huidskleur (geel zien);
Sufheid en/of slecht drinkgedrag;
Meer dan 7% gewichtsverlies.
Wanneer bellen? (kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling)
Wanneer je twijfelt;
Als je een temperatuur hebt van 38 graden of hoger;
Bij vaginaal bloedverlies meer dan een menstruatie;
Harde, gevoelige of rode plekken in 1 van je borsten;
Als je niet tot nauwelijks slaapt en zeer geprikkeld of juist oppervlakkig reageert.
Kraamzorg
De eerste 8 tot 10 dagen na je bevalling krijgen jullie ondersteuning van een kraamverzorgster. Wij werken nauw samen met de kraamverzorgster die bij jullie in huis is. Zij is onze ogen als wij er niet zijn en belt ons wanneer ze zich zorgen maakt over jou of jullie baby. Wij blijven eindverantwoordelijk.
In de zwangerschap melden jullie je aan bij een organisatie die jullie aanspreekt. Dat kan lastig zijn, want er zijn heel veel verschillende organisaties. Een aantal tips om een keuze te maken zijn:
Kijk naar de visie van de organisatie. Past dit bij jullie?
Vraag aan vriendinnen die al kinderen hebben bij welke organisatie zij zaten en hoe zij die hebben ervaren.
Kijk naar de grootte van de organisatie. Maakt het je niet uit wie je krijgt of vinden jullie het fijn om van te voren al een gezicht te hebben bij een kraamverzorgster.
Als je kiest voor een ZZP'er meld je dan zo vroeg mogelijk in de zwangerschap aan. Ze zitten namelijk snel vol.
Er zijn heel veel kraamzorgorganisaties en de een is niet beter dan de ander. Volg hierin vooral jullie eigen gevoel. Wij hebben korte lijntjes met een aantal kraamverzorgsters/organisaties waardoor je weet wat je aan elkaar hebt. Deze lijst ontvang je van ons in de aanmeldingsmail.
LET OP! Meld je na een positieve test zo snel mogelijk aan als je kiest voor een ZZP'er en direct na de termijnecho als je kiest voor een grotere organisatie. Aanmelden bij een latere termijn kan gevolgen hebben voor het aantal uur dat je uiteindelijk krijgt.
Rond 30 weken zwangerschap wordt er door de kraamzorg organisatie een intake bij jullie thuis gepland. Ze nemen dan jullie verwachtingen door en bespreken hoeveel uren kraamzorg jullie kunnen krijgen. Meestal is dit ongeveer 49 uur verdeeld over 8 dagen, waarbij ze de eerste dagen er volledige dagen is en aan het einde van de week nog 4 uur per dag.