top of page

Veel voorkomende zwangerschapsklachten

Veel voorkomende kwaaltjes: Lijst

Misselijkheid

Misselijkheid is iets waar de meeste zwangeren mee te maken krijgen. Je kan de hele dag misselijk zijn of bepaalde momenten van de dag. Verder kan het aan het begin van de zwangerschap voorkomen, vervolgens verdwijnen en aan het einde van de zwangerschap terugkeren. 

Tips: 

  • Eet de hele dag door kleine beetjes; 

  • probeer te achterhalen welke dingen je wel kan eten of juist misselijkheid uitlokken/verergeren; 

  • Vermoeidheid kan misselijkheid verergeren dus zorg voor voldoende rust;

  • Gember kan soms helpen.

Mocht de misselijkheid je echt belemmeren, dan is het mogelijk om via je huisarts medicatie te krijgen. 

Sommige vrouwen hebben last van extreme misselijkheid en houden vrijwel geen voeding of water binnen. Het kan dan nodig zijn om voor een vochtinfuus naar het ziekenhuis te gaan en te starten met een (combinatie) van medicatie om de misselijkheid te verminderen. 

Gelukkig heeft 60% van de vrouwen na 14 weken en 90% na 20 weken zwangerschap geen last meer van misselijkheid. 

Obstipatie en een opgeblazen gevoel

Onder invloed van het hormoon progesteron is er minder darmperistaltiek waardoor je obstipatie kan krijgen. Voldoende drinken, blijven bewegen en vezelrijke voeding kan helpen.

Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies is iets wat vooral in het eerste trimester voorkomt. Het kan jullie behoorlijk laten schrikken, maar hoeft gelukkig niet altijd een miskraam te zijn. Het kan ook komen door een gesprongen bloedvaatje in je baarmoedermond (bijvoorbeeld na gemeenschap) of een innestelingsbloeding.

Meestal stopt het bloedverlies vanzelf. Bel wel als het de hoeveelheid van een menstruatie is, je er buikpijn bij krijgt of verder dan 14 weken zwanger bent en bloedverlies hebt. 

Gevoelige borsten

Tijdens de zwangerschap neemt het klierweefsel in je borsten toe om zich voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit kan ervoor zorgen dat je borsten ineens groter worden en gevoeliger zijn. Het dragen van een stevige bh zoals een sportbh kan helpen. Meestal neemt de gevoeligheid vanaf het tweede trimester af.

Vermoeidheid

Aan het begin van je zwangerschap kan je intens moe zijn. Je lichaam heeft alle energie nodig om je baby te laten groeien en moet wennen aan een nieuwe balans in je hormonen. Daarnaast kan je erg misselijk zijn en daardoor minder eten wat vermoeidheid geeft. In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich het beste.


In het derde trimester wordt slapen moeilijker door je steeds groter wordende buik. Sommige vrouwen zijn dan weer meer vermoeid. Het is verstandig om zo veel mogelijk een dag-/nachtritme aan te houden. Even gaan liggen overdag is niet erg, maar vele uren slapen of op de bank liggen zorgen er juist voor dat je in de nacht nog slechter slaapt.  

Maagzuur

80% van de zwangere heeft hier last van in het derde trimester. De druk van de vergrootte baarmoeder tegen de maag vergroot de kans dat maagzuur terug stroomt. Verder werkt het klepje dat je maag afsluit minder goed onder invloed van het hormoon progesteron. Het kan geen kwaad, maar is wel vervelend. 

Tips: 

  • Gele vla eten;

  • Extra kussen tijdens het slapen onder je hoofd/schouders;  

  • Goed kauwen;

  • Kleine beetjes eten;

  • Licht verteerbaar eten;

  • Koffie en sterk gekruid eten vermijden.

Je mag Rennies gebruiken en via je huisarts zou je Omeprazol kunnen krijgen mochten bovenstaande tips onvoldoende helpen. 

Vaak plassen

Als je baarmoeder groeit en aan het einde van je zwangerschap wanneer jullie kindje gaat indalen kan je vaker naar de wc moeten om te plassen. Dit heeft met de druk op je blaas te maken. Er is helaas geen oplossing voor om dit te verminderen.


Hoewel vaker plassen in de zwangerschap geen aanwijzing hoeft te zijn voor een blaasontsteking is het wel goed om daar alert op te zijn. Overleg altijd wanneer je naast veel plassen aanhoudende onderbuikpijn hebt. Een brandend gevoel bij het plassen is bij zwangeren bijna niet aanwezig als teken van een blaasontsteking. 

Bandenpijn

Je baarmoeder hangt aan banden die opgerekt worden door het groeien van je baarmoeder. Dit kan een scherpe stekende pijn geven in je onderbuik die acuut kan ontstaan en daarna nog een wat zeurende napijn geeft. Het is ongevaarlijk. 

Bandenpijn kan je niet altijd voorkomen, wel helpt het om snelle bewegingen te vermijden. Een warme kruik kan soms de pijn verzachten. 

Vaginale afscheiding

Tijdens je zwangerschap is je vagina extra goed doorbloed. Hierdoor kan je meer afscheiding krijgen. Aan het einde van de zwangerschap kan dit soms lastig te onderscheiden zijn van gebroken vliezen. Overleg bij twijfel altijd even met mij. 

Het dragen van katoenen ondergoed kan helpen de afscheiding iets te verminderen. Het dragen van een inlegkruisje mag, maar ook daarbij is het verstandig om een katoenen inlegkruisje te gebruiken. Als je last hebt van jeuk, een rode vagina en/of klonterige afscheiding, dan kan het een vaginale schimmel zijn. Je mag hiervoor Canesten gyno gebruiken wat bij de drogist verkrijgbaar is. 

Kuitkrampen

Kuitkrampen in de nacht zullen veel vrouwen herkennen. Waardoor zwangere vrouwen er meer last van hebben is nog niet helemaal duidelijk. Magnesium tabletten kunnen wel helpen.

Aambeien

Aambeien zijn kleine uitstulpingen van bloedvaten die door druk ontstaan. 30 a 40% van de vrouwen krijgt last van aambeien. Dit kan komen door obstipatie, maar de groter wordende baarmoeder zorgt ook voor druk op je bekkenbodem. Doordat progesteron je vaatwanden slapper maakt, loop je meer kans op aambeien tijdens de zwangerschap. Het aanpakken van de obstipatie neemt een oorzaak weg en kan daarom helpen. Verder mag je Curanol de hele zwangerschap en in het kraambed gebruiken.

Spataderen

Ongeveer 20% van de vrouwen heeft hier last van. Ook hier speelt progesteron een rol. Dit hormoon zorgt ervoor dat de vaatwanden verzwakken waardoor je spataderen krijgt. Ze zitten meestal op je benen, maar kunnen ook bij je schaamlippen zitten. Na de zwangerschap nemen ze vaak weer in grootte en hoeveelheid af. 

Tips: 

  • Blijf in beweging;

  • Ga niet met je benen over elkaar zitten;

  • Gebruik eventueel steunkousen om de klachten te verminderen. 

Bekkenpijn

Door je groter wordende buik ga je vaak ongemerkt je houding aanpassen om je balans te houden. Verschillende hormonen in je lichaam zorgen voor verweking van je bekken om zich aan te passen aan de zwangerschap en de naderende bevalling. Deze combinatie kan voor bekkenklachten zorgen. Vaak is er wel iets aan te doen. Vroegtijdig oefeningen doen kan de klachten stabiel houden, verminderen of helemaal laten verdwijnen. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. 

In het algemeen is het verstandig om op de volgende dingen te letten: 

  • zo min mogelijk traplopen;

  • niet met je benen over elkaar zitten; 

  • snelle bewegingen vermijden;

  • geen volle boodschappentassen of wasmanden meer tillen; 

  • Blijf in beweging, maar liever meerdere keren per dag dan 1 keer lang achter elkaar. 

Een buik- of bekkenband kan helpen, maar gebruik deze alleen in overleg met de fysiotherapeut. 

Vocht vasthouden

In het derde trimester of bij heel warm weer kan je meer vocht gaan vasthouden. Met name in je handen en voeten is dit zichtbaar. Ook kan je daardoor een doof gevoel krijgen in je vingertoppen en onder je voetzolen. De oorzaak is weer progesteron wat je vaatwanden niet alleen slapper, maar ook dunner maakt. Hierdoor kan er makkelijker vocht uit je vaten 'lekken'. Zo lang je geen klachten als hoofdpijn, sterretjes zien, misselijkheid of braken, pijn tussen je schouderbladen of een bandgevoel hebt, kan het geen kwaad. Heb je wel 1 of meer van deze klachten of twijfel je, bel dan altijd even om te overleggen. 

Tips: 

  • Door het groter worden van je baarmoeder, worden de vaten naar je benen meer afgekneld. Ga regelmatig op de dag even met je benen omhoog zitten. 

  • Blijf voldoende drinken, vocht bindt aan vocht en het wordt daardoor makkelijker afgevoerd waarna je het uitplast. 

  • Blijf bewegen. 

bottom of page