top of page

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Als je gaat bevallen is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de mensen om je heen, maar ook dat je je fijn voelt op de plaats waar je bent. Dit heeft namelijk een positief effect op de wijze waarop je pijn ervaart, maar ook op hoe je later op de bevalling terugkijkt. Tijdens de zwangerschap bespreken we de bevalling uitgebreid en bespreken dan ook de plaats van de bevalling. 

Belangrijk om te weten is dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Thuis is er minder kans op medisch ingrijpen en de vraag om pijnbestrijding is lager. Als je toch naar het ziekenhuis moet is er bijna nooit spoed en kunnen we met eigen vervoer. Wel is het zo dat bij een eerste kindje 67% van de bevallingen toch in het ziekenhuis eindigt. 

Als het voor jullie fijner voelt om in het ziekenhuis te bevallen dan kan dat. In principe werken wij samen met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Jullie moeten wel een eigen bijdrage betalen aan het ziekenhuis. Dit is eigenlijk een soort 'huur' van de kamer en deze bedraagt tussen de 350 en 400 euro. Dit staat los van je eigen risico en wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Kijk hiervoor altijd even naar de voorwaarden van jullie verzekering om onverwachte kosten te voorkomen. Mocht er wel een medische indicatie zijn of krijg je een medische indicatie tijdens de bevalling, dan vervalt de eigen bijdrage. Je hebt dan nog wel je eigen risico. 

Of je nou thuis of in het ziekenhuis bevalt, wij zullen ons best doen om een zo ontspannen mogelijke sfeer te creëren. we zullen in elke situatie met jullie bespreken welke keuzes er gemaakt dienen te worden en ons doel is zo min mogelijk medisch ingrijpen op een verantwoorde manier. 

Thuis of in het ziekenhuis: De kliniek
bottom of page