top of page
Image by Craig Pattenaude
Bevalling: Afbeelding

De bevalling

Of je al een keer bevallen bent of dat het je eerste keer gaat zijn, de bevalling is iets wat voor veel vrouwen en hun partner een spannende gebeurtenis is. Tijdens de zwangerschap besteden we hier uitgebreid aandacht aan. 

Een bevalling kan op 2 manieren beginnen, 90% start met weeën en 10% met het breken van de vliezen. Het kan zijn dat je een tijdje last hebt van voorweeën. Deze tellen nog niet mee bij je bevalling ook al kunnen deze soms best pijnlijk zijn. 

Ontsluitingsfase

In deze fase krijg je weeën die steeds sterker worden, zodat je baarmoedermond (cervix) weker wordt en open gaat. De ontsluitingsfase is op te delen in twee fases waarbij de totale ontsluitingsduur vanaf de start van regelmatige contracties bij een eerste kindje gemiddeld tussen de 10 en 14 uur is en bij een tweede kindje tussen de 8 en 10 uur. 

Latente fase

In deze fase worden de contracties regelmatiger (ongeveer om de 5 minuten) en worden pijnlijker. Je hoeft ze vaak nog niet actief weg te zuchten, maar het voelt ook niet meer comfortabel. Je baarmoedermond wordt korter, weker en je begint ontsluiting te krijgen. 

Actieve fase 

Als je in de actieve fase zit, komen de contracties elke 3 minuten, duren rond de 60 seconden en zijn dusdanig pijnlijk dat je ze moet weg zuchten. Dit is ook het moment dat we naar het ziekenhuis gaan als jullie daar willen bevallen. Deze fase duurt totdat je 10 centimeter ontsluiting hebt. 

Uitdrijvingsfase (persfase)

Als je 10 centimeter ontsluiting hebt, krijg je op een gegeven moment persdrang. Wanneer dit precies gebeurd hangt af van de indaling van het hoofdje. Soms wachten we daarom nog een poosje met persen wanneer je al wel volledige ontsluiting hebt. Als je zelf namelijk voelt dat je moet persen, neemt je lichaam het grotendeels over en kan je meegaan in dat gevoel. Bij een eerste kindje ben je gemiddeld een uur aan het persen. 

Nageboortetijdperk 

Als je baby is geboren moet de placenta ook geboren worden. Hiervoor hoef je veel minder te persen. De meeste placenta's komen binnen 15 minuten na de geboorte van de baby. Hierna zullen we ook kijken of je gehecht moet worden. 

Algemeen

Voor alle fases geld dat je diverse houdingen kan aannemen om de weeën op te vangen of te persen. Een houding die in het begin niet fijn kan zijn, kan dit soms in een later stadium wel zijn en andersom. Wij begeleiden en ondersteunen je hierin waar nodig. Verder is er een grote variatie in de ontsluitingsduur en uitdrijvingsduur. Wij nemen jullie mee in onze gedachtegang en bespreek mijn bevindingen om jullie continue op de hoogte te houden. Daarnaast luisteren we elke 20 tot 30 minuten naar het hartje van de baby om te controleren of de baby het nog goed heeft. 

Bevalling: De kliniek
bottom of page